Ing. Roman Vašina: Svatba v máji

„Svatba v máji, nevěsta na máry“ je staročeská pranostika a má stejnou platnost jako například dnes již úsměvné tvrzení, že nevěsta si nemá šít svatební šaty sama, aby si nezašila cestu ke štěstí, nebo rčení, že ženich nemá mít motýlka, aby nevěstě neuletěl. Svatebních pověr a pořekadel je celá řada, ale zdá se, že dnes nemají výrazný vliv na počet květnových sňatků v naší městské části. Nevěsty se květnových svatebních termínů prostě nebojí a jejich budoucí manželé možná o takových úslovích ani nevědí nebo se řídí oblíbeným heslem: „To neřeš…“

Květen, pátý měsíc v kalendáři se ukazuje stejně vhodný k uzavření sňatku jako každý jiný. Myslím si, že v současné době o volbě data svatby rozhodují spíše praktické důvody.

Mám radost, že nové mladé židenické páry volí jak klasický způsob průběhu obřadu v krásné kapitulní síni židenického kláštera, tak i netradiční pojetí v jiném prostředí.

Šťastným novomanželům jsem již měl možnost blahopřát na trávníku fotbalového hřiště a oddával jsem mladý pár i na hřišti volejbalovém.

Takový nezvykle pojatý obřad jistě není pro nikoho nutnou povinností, ale zážitkem, který svatbu zaručeně ozvláštní všem zúčastněným. Mě těší, že páry, které se rozhodnou pro sňatek, si chtějí tento důležitý životní okamžik prostě užít a že náš Úřad městské části jim může vyjít vstříc. Jsem rád, že lidé jsou ochotni bourat zažitá klišé, protože při svatbě jde především o vztah dvou lidí, kteří spolu chtějí žít, navzdory květnovým a jiným zapovězením.

Vím, že na tradice se přesto nezapomíná, že se při svatebních obřadech stále objevují chomouty pro ženichy, rozbíjí se talíře a zametají střepy, stále se svatební polévka podává s jednou společnou lžicí, protože… jeden nikdy neví.

Těším se na další odvážné květnové páry před stolem pro oddávající. A rozhodně jsem pro, nedat šanci strachu ze sedmi let neštěstí při rozbití zrcadla nebo z černé kočky, která nám zkříží cestu.

Váš starosta
Roman Vašina

Archív článků

Chci s Vámi diskutovat ta pravá ODS Vize 2020 S NÁMI - Za bezpečné, čisté, průjezdné a vzdělané Židenice I v Židenicích to zvládneme - společně s ODS.